joomla backup

Beszámoló a sápi Szoptatás Világnapi rendezvényről

Beszámoló a sápi Szoptatás Világnapi rendezvényről

A Szoptatás Világnapját 1990 óta ünnepeljük a WHO és az UNICEF , illetve  közreműködő országok által aláírt Innocenti Nyilatkozat javaslatai alapján.

Globális célként tűzik ki, hogy minden anyának legyen meg a lehetősége a háborítatlan szoptatásra, és minden gyermek kapja meg a lehetőségét a 4-6 hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálásnak, illetve az akár 2 éves korig tartó szoptatásnak.

A 2007-s év jelmondata: „Szoptatás – a természetes út.”

Ennek jegyében rendeztük meg Sápon is a Szoptatás Világnapjának ünnepségét.

A rendezvényt Berde Mártonné védőnő szervezte, Horváth Erika asszisztensnő segítségével.

A meghívottak a faluban az elmúlt 2 évben jól szoptató anyukák voltak, illetve a pár hónapja életre hívott baba-mama klub tagjai/EFOP-1.2.1-15-2016-00018 Családi kötelék c. pályázat keretén belül/.

Természetesen az érintett csecsemők, kisgyerekek, nagyobb testvérek, is eljöttek.

Megtelt a Tanácsadó helyisége 2017.07.21-n, a gyerekek tették a dolgukat, önfeledten játszottak. A Polgármester Úr is megtisztelte a rendezvényt, üdvözölte a felnövekvőket, a védőnő pedig néhány mondatba a szoptatás fontosságáról is beszélt. Ebben a faluban a jelmondat üzenete szerinti „természetesség” a természetes, ezt látták anyáiktól, egészségesebbek a sokáig szoptatott gyerekek és az anyagi előnyök sem mellékesek.

Az anyukák kaptak emléklapot, virágot és egy kis vendéglátás és zene is hangulatosabbá tette a délelőttöt.

De az igazi élmény, hogy a sok gyerek együtt, egymás társaságában vidáman, boldogan, felszabadultan- kis szopiszünetet tartva- játszott, gagyarászott egymással.

Ami természetes az anyukának és a gyermekének az a védőnő, a falu, az ország és a világ részéről dicséretre, elismerésre és csodálatra méltó.

 

TOP -4.2.1-15-HB 12016-00005