joomla backup

A nyolcszáz éves Sáp község

A korábbi évszázadokban Saáp néven ismert kis sárréti falu szombaton írott történetének 800 esztendős jubileumát ünnepelte. A ritka pillanat részesei voltak a Sápról elszármazottak, és az erdélyi testvértelepülés, Szentjobb képviselői is.

Ünnepi istentisztelet

Az ünnepi istentiszteleten Dancsházi Ildikó lelkipásztor utalt arra, hogy a Saáp egykori lakói az 1600-as években tértek át a református hitre, majd megemlékezett a magyarországi református egyház idei két nagy évfordulójáról. Karacs Imre polgármester bemutatta a Sáp évszázadai címmel megjelent emlékkötetet, melynek szerzői méltó emléket állítanak a Váradi Regestrum 1217-es bejegyzésétől napjainkig a település gazdag történelmének. Az ünneplőket köszöntötte Vitányi István országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke. A templomi megemlékezés Végh Imre József tanár az egykori kuriális nemesi falu történetét bemutató előadásával, versekkel és hangversennyel zárult.

Igazi falunap

Az elszármazottak találkozója az együttlét, a régen várt találkozások ünnepe lett Benamy Sándor író és Bojtor Imre magyarnóta-énekes szülőfalujában. Fúvós- és mazsorettfelvonulás, nótaműsoros közös ebéd, Szentjobb település bemutatói, a Szélrózsa Néptáncegyüttes tánca és népi komédia bemutatója mellett operett- és musicalműsorok, hiphoptáncok, popslágerek szórakoztatták a közönséget. Nagy érdeklődés kísérte a Kenderkóc Néptáncegyüttes táncjátékát. 

(forrás:  HBN-PI)

TOP -4.2.1-15-HB 12016-00005